Service Unavailable.

Vermoeidheid

Een van de meest voorkomende klachten bij mensen met MS is moeheid. Niet zo maar een beetje moe. MS moeheid kan opeens optreden, is dikwijls veel ernstiger dan bij een gezond iemand en gaat minder snel over. De moeheid kan ook op en neer gaan. Er kunnen dagen zijn dat je niet zo vermoeid bent en er kunnen dagen zijn dat je al (nog) bij het opstaan moe bent.

De klacht vermoeidheid is erg moeilijk door andere mensen te begrijpen. De klacht wordt niet altijd door anderen geaccepteerd omdat zij niet zichtbaar is. Het is echter beter om deze klacht wel serieus te nemen en tijdig te gaan rusten. Voorkomen van stress en een regelmatig leven draagt over het algemeen bij aan het verminderen van de klachten. Ook hoge temperaturen kunnen bij mensen met MS vermoeidheid veroorzaken.

Moeheid kan horen bij de MS zelf maar kan ook het gevolg zijn van andere lichamelijke kwalen zoals depressie, slechte nachtrust, overbelasting of het gebruik van sommige medicijnen. Het is daarom belangrijk de klacht moeheid te bespreken met de neuroloog, zodat hij/zij de verschillende oorzaken met je kan bespreken en adviezen kan geven.

Tegen vermoeidheid die het gevolg is van de MS zelf wordt wel Symmetrel (amantadine), 4-aminoryridine of Modiodal (modafinil) voorgeschreven. Deze middelen nemen de vermoeidheid slechts gedeeltelijk weg en helpen niet bij iedereen. Bovendien kunnen ze bijwerkingen hebben.

Share Button