Service Unavailable.

Stoelgang en urineren

MS kan gepaard gaan met onvrijwillig verlies van urine (incontinentie) of met moeilijk uitplassen en soms met een combinatie van deze twee klachten. De blaas heeft als taak de urine, die door de nieren geproduceerd wordt, op te slaan en op het gewenste moment te lozen. De blaasspier heeft een rekbare wand en hij wordt afgesloten door de sluitspier. Nadat de blaas langzaam is volgestroomd, ontspan je de sluitspier. Dan knijpt tegelijkertijd de blaasspier samen, waardoor de urine naar buiten wordt geperst.

Sommige mensen hebben heel vaak aandrang om te plassen maar eenmaal op de WC komen er toch maar een paar druppels. Dit komt doordat bij MS de blaasspier te actief is en al samenknijpt als de blaas nog niet vol is. Het gevolg is dat je de urine niet kan ophouden. Het kan ook zo zijn dat je door MS de sluitspier niet voldoende kunt aanspannen, waardoor de urine meteen naar buiten loopt.

De sluitspier kan ook te actief zijn. Daardoor kan de urine niet goed naar buiten en kun je moeilijk uitplassen. Soms is de blaasspier niet sterk genoeg om de urine naar buiten te persen.

Sommige dranken, zoals bier, cola, koffie en thee, zorgen voor de aanmaak van veel urine. Wellicht is het beter die dranken te vermijden en bijvoorbeeld vruchtensap, water en melk te drinken, zeker als er geen geschikte WC in de buurt is. Omdat er bij blaasproblemen een gevaar is voor infecties is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Het is onverstandig om weinig te gaan drinken omdat daardoor de kans op blaasontsteking toeneemt.

Bij MS komt ook regelmatig verstopping van de ontlasting voor. Het is dan zaak om in ieder geval het eetpatroon te veranderen, veel te drinken en zoveel mogelijk proberen te bewegen. De ontlasting niet kunnen ophouden komt ook wel voor maar niet zo vaak. Schakel vooral een arts in bij deze klachten.

Share Button