Service Unavailable.

Seksuele problemen

In het verloop van de ziekte kunnen seksuele problemen ontstaan waarvoor verschillende oorzaken zijn aan te wijzen. De oorzaak kan een direct aanwijsbare lichamelijke klacht zijn. Maar ook onzekerheid over het lichaam en schaamte kan het seksleven moeilijker maken, evenals de vermoeidheid die dikwijls bij MS optreedt, voor problemen kan zorgen. Bovendien kan een veranderende relatie invloed hebben op het seksleven.

Wat de lichamelijk klachten betreft, zowel bij mannen als bij vrouwen kan de gevoeligheid in het gebied van de geslachtsorganen minder worden of verstoord raken. Het vrijen geeft dan niet meer zo’n fijn gevoel als vroeger. Mannen kunnen moeite hebben bij het krijgen van een erectie. Daarvoor bestaat ondermeer het middel Viagra (sildanefil).

Ook komen problemen met zaadlozingen voor. Vrouwen kunnen een droge vagina hebben, waarvoor goede glijmiddelen bij de drogist te koop zijn (Sensilube of KY). Bij sommige vrouwen is de vagina minder gevoelig en bij anderen juist overgevoelig.

Het is goed deze problemen te bespreken met de partner en/of een hulpverlener. Eventueel met hulp van een psycholoog of sexuoloog, kan naar oplossingen gezocht worden.

Share Button