Service Unavailable.

Gevoelsstoornissen

Klachten van het gevoel komen in de loop van de ziekte erg veel voor. Er kunnen tintelingen ontstaan of juist een doof gevoel; er kan een branderig gevoel ontstaan of juist een koud gevoel. Soms kan een lichte aanraking al als pijn aanvoelen. Bekend is ook het zogenaamde teken van Lhermitte. Bij het naar voren buigen van de nek, voelt men een elektrische schok(je) langs de rug lopen. Soms wordt dat pas duidelijk bij het gelijktijdig optillen van een been (teken van McAlpine). Deze stoornissen zijn tamelijk kenmerkend voor MS maar niet uitsluitend.

Als er een doof gevoel ontstaat en de handen gevoelloos raken, kan het moeilijk zijn om kleine dingen vast te houden, zoals bijvoorbeeld een potlood. Gevoelsstoornissen aan de voeten kan het lopen bemoeilijken, vooral op oneffen terrein en in het donker. Gevoelsstoornissen aan het gezicht of de romp komen ook voor.

Bij tintelingen en een brandend gevoel worden soms medicijnen voorgeschreven zoals Tryptizol (amitryptiline) of Tegretol (carbamazepine), Neurontin (gabapentine) of Lyrica (pregabaline). Fysiotherapie of ergotherapie kan soms bijdragen aan verbetering.

Share Button